Khachapuri uit Georgië
- Dries Cloet
- 20 apr 2024
- 2 minuten om te lezen
Khachapuri, een typisch Georgisch kaasbrood met ei Je kan enorm variëren. Hier vullen we het ovaalvormige broodje met twee soorten kaas en bakken we ze af met een eitje erbovenop. Scheur een stuk van het gebakken brood om in het ei en de gesmolten kaas te doppen, en serveer er eventueel een eenvoudige salade met tomaat ,komkommer,… bij.
· 1 kg bloem
· 400 ml water
· 1 koffielepel gedroogde gist
· 50 gram neutrale olie
· 3 eieren
· 1 koffielepel keukenzout en 1 koffielepel suiker
1. Doe de bloem met het water, de gist, de olie, het zout, de suiker en het ei in een kom. Laat het deeg minstens 10 minuten rustig kneden in de keukenmachine.
2. Dek het deeg af met een handdoek en laat het 2 uur rijzen op een warme plaats.
1. 200 g gemalen kaas (2 soorten)- 50 gram boter- 1 ei
1. Rasp de twee soorten kaas en doe ze in een kom met de boter. Breek er een eitje bij en meng het geheel goed onder elkaar.
2. Laat de oven voorverwarmen tot 180 °C.
3. Kneed de lucht eruit van het deeg.
4. Deel het deeg in 4 gelijke stukken. Kneed een deel van het deeg tot een platte ovaal met opstaande randen.
5. Knijp de uiteinden mooi toe (zodat het lijkt op een boot) en verplaats het deeg naar een ovenplaat met wat bloem.
6. Schep het kaasmengsel in het deeg.
7. Kluts een dooier in een kommetje. Strijk de randen van de ‘kaasboot’ in met dit mengsel en schuif de ovenplaat 20 minuten in de oven.
8. Haal de khachapuri uit de oven, maak een putje in het midden met de bolle kant van een lepel en breek een eitje in het midden van het brood.
9. Schuif de hartige taart nog eens 5 à 10 minuten in de hete oven, tot het eiwit mooi gegaard is.
10. Serveer de Georgische pizza met de eenvoudige seizoenssalade
Dank aan Jeroen Meus




Opmerkingen